Multiple Choice Questions on Resource and Development Class X

Multiple Choice Questions on Resource and Development Class X

Multiple Choice Questions on Resource

1. Everything available in our environment and usable for the society is called as ____.
  1. money
  2. wealth
  3. resources
  4. above all        Answer: Resources.
2. Resources are ___ types on the basis of origin.
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5        Answer: 2
3. Which of the following is an example of renewable resource?
  1. Petroleum
  2. Manganese
  3. Forests
  4. coal             Answer: forests.
4. Burial ground is an example of ___ resource.
  1. International
  2. national
  3. community
  4. individual           Answer: community.
5. “Resources which are found in an area, but not utilized” means ___ resources.
  1. potential
  2. developed
  3. international
  4. national             Answer: potential.
6. Which one is the main characteristics of resource?
  1. Exhaustible
  2. valuable resources are concentrated in some particular area.
  3. sustainability
  4. above all            Answer: above all.
7. First earth summit in Rio de Jeniro in Brazil organized in ___.
  1. 1951
  2. 1975
  3. 1992
  4. 1985              Answer: 1992
8. What was the main theme of the first earth summit in Brazil?
  1. Sustainable development
  2. agricultural development
  3. industrial development
  4. educational development           Answer: Sustainable development.
9. What is the full form of UNCED?
  1. United nations conference on ecological development
  2. united nations conference on environmental development
  3. (NEXT)    united nations conference on ecosystem development
  4. united nations conference on economic development
    Answer: united nations conference on environmental development.
10. Land is resource because it is used for ___.
  1. agriculture
  2. making roads
  3. the society
  4. construction of buildings                Answer: the society.
11. Resource planning means ___.
  1. more use of resources.
  2. minimum use of resources
  3. stop using resources
  4. judicial use of resources          Answer: judicial use of resources
12. Brundtland Commission Report in ___.
  1. 1987
  2. 1992
  3. 1985
  4. 1970             Answer: 1987
13. Who wrote the book ‘our common future’.
  1. Grand commission
  2. Brundtland Commission
  3. Gandhiji
  4. Albert              Answer: Brundtland Commission
14. About ___% land of India covers mountainous area.
  1. 40
  2. 25
  3. 30
  4. 21                    Answer: 30
15. About ___ % land of India is plain area.
  1. 20
  2. 30
  3. 43
  4. 47            Answer: 43
16. The total geographical area of India is ___ million square km.
  1. 3.28
  2. 3.14
  3. 4.38
  4. 6.20             Answer: 3.28
17. National forest policy,____.
  1. 1991
  2. 1952
  3. 1966
  4. 1987              Answer: 1952
18. Alluvial soil is found in ____.
  1. Rajasthan
  2. Maharashtra
  3. Jammu & Kashmir
  4. Uttar Pradesh                  Answer: Uttar Pradesh
19. Old alluvial soil is also known as _____.
  1. Bhangar
  2. Khadar
  3. Bhabar
  4. Terai                 Answer: Bhangar
20. New alluvial soil is also known as _____.
  1. Bhangar
  2. Khadar
  3. Bhabar
  4. Terai                     Answer: Khadar
21. which soil is called as regur soil?
  1. Khadar
  2. Black
  3. Alluvial
  4. Red                  Answer: Black.
22. ___ soil is developed in crystalline igneous rocks.
  1. Alluvial
  2. Black
  3. Red
  4. Arid                Answer: Red
23. Laterite has been derived from the ___ word ‘Later’.
  1. Greek
  2. Latin
  3. Spanish
  4. Chinese                     Answer: Latin
24. Red laterite soil in Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Kerala is suitable for ___ cultivation.
  1. rice
  2. wheat
  3. potato
  4. cashew nut              Answer: cashew nut
25. Arid soil is found in ___.
  1. Jammu & Kashmir
  2. Rajasthan
  3. Uttar Pradesh
  4. Kerala                       Answer: Rajasthan        (Multiple Choice Questions on Resource and Development Class X)

Read more….

Search others….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *